Een overzichtstentoonstelling: 30 jaar kunst
De expositie ‘Zullen we ons verwonderen was te zien het Museum van Maassluis. Deze solo-expositie toonde een overzicht van het werk van Elly van Baalen in de afgelopen 30 jaar. Van het moment dat ze naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag ging tot heden. Drie woorden omschrijven op kernachtige wijze de kunst van Elly: waarnemen, ervaren, verwonderen.
De expositie was te bezoeken t/m 31 december 2023.
Catalogus van de expositie
Schatkamer voor Verwondering
Een interactief kunstwerk
‘Schatkamer voor Verwondering’ is een interactieve installatie die tijdens de expositie ‘Zullen we ons verwonderen’ werd getoond. Bezoekers werden uitgenodigd hun verwondering op een briefje te schrijven en dit in éen van 324 envelopjes te stoppen van het kunstwerk. Gedurende de expositie waren er al heel wat envelopjes gevuld.
Elly zegt: ‘Eén van de mooiste emoties vind ik verwonderen. Tijdens het werkproces van een kunstwerk verwonder ik mij vaak over hoe de werken onder mijn handen ontstaan. Hoe ideeën of materialen die bij toeval naar mij toekomen opeens een plek vinden in een kunstwerk. Het is een fascinerend spel van kijken, waarnemen, actie en reactie.’
‘Proppenweefsel’ als bouwmateriaal
In het voorjaar van 2023 begon Elly te experimenteren met proppen van verschillende papiersoorten en ontdekte het ‘proppenweefsel’, een nieuw bouwmateriaal voor haar kunstwerken.
Het proppenweefsel vindt zij een boeiend materiaal en maakt haar nieuwsgierig. Het is flexibel, maakt bij bewegen geluid en brengt een stroom van ideeën op gang. Het nodigt haar uit tot onderzoeken, experimenteren, spelen en ontdekken. Het is een fascinerend spel van kijken, waarnemen, actie en reactie, waarin nieuwe mogelijkheden zich ontvouwen.
Sculpturen, tenten en schuilvormen bouwen. Onderkomens voor de verbeelding, zelfs kleding behoort tot de mogelijkheden. Groot, klein, 2D en 3D. Misschien niet praktisch toepasbaar, maar voor kunst geeft het vele mogelijkheden en wie weet ontdekt zij ook functionele toepassingen. Je weet maar nooit. Zij laat zich verwonderen.
Cloud of not knowing
Special voor deze expositie heb ik de ‘Cloud of not Knowing’ ontworpen. Een kunstwerk waarbij het werk nog meer ging leven door de interactie met de bezoeker.
Ervaar de ruimte van niet-weten.
In ieders leven is wel een moment dat je het even niet weet. Vaak willen we dat gat invullen.
Maar wat zou er gebeuren als je even in het niet-weten blijft?
Ga in of onder de wolk staan, zitten of liggen en ervaar de ruimte van niet-weten.